Yli 478 vuotta historiaa
VAISMAAN SUKU

Yli 478 vuotta historiaa - ja olemme ylpeitä joka hetkestä !

Sukumerkki

Taiteen maisteri Miisa Waismaa-Pietarila on suunnitellut Vaismaan sukuseuran sukumerkin esikuvanaan suvun vanha puumerkki, joka on ollut suvun kantatalon tunnusmerkki, 1600-luvun alkuvuosina isännyyden aloittaneen Antti Vaismaan omistusmerkki esineissä, henkilökohtainen tunnus ja nimikirjoituksen vastine.

Isonkyrön seudulla puumerkeissä on käytetty usein Keski-Euroopassa tunnetun Lothringenin ristin mallia. Ristin muodostavat pystysuora pylväs, jota leikkaa kaksi toisistaan erillään oleva vaakasuoraa ortta. Ylempi orsi on alempaa huomattavasti lyhyempi. Maanviljelykseen sitoutuneilla suvuilla alemman orren päät on taivutettu kiinni maan kamaraan. Vaismaan puumerkin oletetaan aikanaan kääntyneen nurinpäin.

Sukumerkki jatkaa näistä lähtökohdista suvun perinnettä: Merkin muoto on säilytetty mustalla piirretyssä kuviossa. Harmaa kuvio on peilikuva. Näin syntyvä kokonaisuus kuvastaa suvun talojen sijaintia Lehmäjoen molemmin puolin. Suorakaiteiden sisätiloista toinen kuvaa eteläpohjalaista punamullattua taloa ja toinen talonpoikaissuvun viljelysmaata.

Merkin heraldinen väritys juontaa Isonkyrön vaakunasta. Kultakilvessä on kaksi Vaismaan suvun puumerkkiä alakkain: ylhäällä on musta ja alhaalla vihreä. Suorakaidekentissä on taloa ja tilaa kuvaavat kentät: punainen ylhäällä ja musta alhaalla.

Sukumerkin väreissä kulta kuvaa kypsää viljaa, vihreä metsää ja peltoa ja punainen pohjalaistaloa.

Sukumerkistä on suunniteltu sekä suorakaiteen muotoinen että vaakunan mallinen versio eri käyttöä varten. Ensimmäinen käy mm. sukuseuran logoksi, ja jälkimmäinen taipuu vaikkapa lippuun, adressiin tai arkisemmin postimerkkiin. Molempia voidaan käyttää erilaisissa painotuotteissa ja esineissä sekä mustavalkoisena että värillisenä.